Dříve v ní mačkali sklo, dnes je ze stavby úžasná rekreační chalupa.

Dříve v ní mačkali sklo, dnes je ze stavby úžasná rekreační chalupa.
 
Ke zrekonstruovaná bývalé industriální budově dnes zařízené k rekreaci přibyla...
 

Mají-li domy duši, tak v tomto případě majitele okouzlila natolik, že se během stavby rozhodl si dům usazený nad až terapeuticky šumícím potokem ponechat. Zpočátku totiž počítal jen se záchranou stoleté nemovitosti, kterou chtěl prodat. Rekonstrukce pod dohledem památkářů trvala dva roky a svépomocně se do ní zapojila i rodina včetně dětí majitelů. Hotový dům v Josefově Dole pak pojmenovali Jedlový potok.

Fasádu charakterizují očistěné kameny a cihly, okna a dveře jsou replikami originálů a osazené jsou v původním místě.

„Rád pořizuji věci vypadající jako smetiště. Tím rychleji se vyklube výsledek. Na ,kostlivce’ se těším, baví mě složité akce,“ prozrazuje Václav, majitel domu a zároveň i stavební firmy. Jeho žena Simona s úsměvem dodává: „Manžel je velmi akční. Rozhodnutí trvalo pár hodin: u snídaně objevil inzerát na polorozpadlé stavení, odpoledne ho koupil.“ 

Vzhledem k dlouholeté zkušenosti s rekonstrukcemi nachází Václav potenciál tam, kde jej jiní nevidí. Přesto ho zaskočilo, že když mělo začít bourání rozpadlé části, prodávající zamlčeli podstatnou informaci: památková ochrana se týkala nejen kůlny, ale i torza hlavní budovy a pozemku.

„Tři desítky let sem nikdo nejezdil, dvakrát spadla střecha nad kamennou částí, ale torzo bylo naštěstí přikryté a objektem províval vítr. Kolemjdoucí nenapadlo, že míjejí unikátní soubor staveb dokumentující sklářství regionu,“ dodává ještě Václav.

Synové a dcery sklářů

V domě zůstal sklářský unikát – originální mačkací kleště na výrobu knoflíků.

Kdysi odtud putovaly na domácí i světové trhy skleněné knoflíky, lustrové ověsy, perle, flakony či dózy z barevných skleněných tyčí. Od konce 19. století se v této budově (takzvané driketě) mačkalo sklo.

Obchodu se sklem se dlouho dařilo, zvýšenou poptávku proto vyřešila další pec. K původnímu kamennému objektu pak přibyla přístavba z lícových cihel. Driketa na Jedlové se díky fasádě připomínající anglický venkov lišila od ostatních v Jizerských horách. V meziválečném období naplno vytížená a žádaná mačkárna byla dokonce plynofikována.

Ze dvou sklářských ateliérů vznikl hodně netradiční rodinný dům

Když po takřka sto letech skončila výroba, koupil ji soukromý vlastník k rekreaci. Využívaná byla jen cihelná část, kamenná, otevřená kvůli dřívější sklářské peci až do štítu, byla i k převážně víkendovému bydlení nevhodná.

Nedávná rekonstrukce budovu proměnila v moderní rekreační objekt o užitkové ploše 123 m2 komfortně vybavený k celoročnímu bydlení. Manželé v řadě detailů nezapomněli na sklářskou tradici. Do vstupního prostoru, sauny i spodní koupelny zvolili podlahu ze slévaného čediče, tedy materiál používaný ve sklárnách.

Na uliční fasádě je znatelná
původní kamenná i přistavěná
cihelná část. Plocha před domem
je zpevněná žulovým perkem
z nedalekého lomu.

V současném interiéru nechybějí skleněné vázy, mísy či korálkový strom života. Muzejním kouskem jsou autentické mačkací kleště, prodejním suvenýrem korále ručně vyráběné z více než sto let starých mačkaných perlí.

Prosekat se k originálu

Prvním krokem k záchraně drikety bylo vyčistit pozemek od náletových dřevin i nahromaděného nepořádku. „Úpravu terénu se pokaždé snažím udělat tak, aby lahodil oku a fungoval. Zkrátka aby místo vypadalo, že na něm žádná stavba neproběhla,“ komentuje Václav, který plochy okolo domu zpevnil přirozeně působící vrstvou zvětralé žuly (takzvaným perkem) z nedalekého lomu.

Kanaďanka v Čechách propadla českému nadšení pro chalupy, má ji dokonalou

Podříznutím hlavní budovy zabránil dalšímu pronikání vlhkosti. Dům vytápěný plynovým kotlem a podlahovým topením dostatečně tepelně izoloval. Nová je střešní krytina z falcovaného plechu i dozděný (u ruiny chybějící) štít. Projekt rekonstrukce připravil majitel s dlouholetým spolupracovníkem Josefem Patrným a realizoval s vlastní stavební firmou.

 
 

„Památkáři trvali na zachovaní původní hmoty domu, jiné požadavky týkající se materiálů a barev neměli. Podle dobových fotografií jsme nechali vyrobit repliky oken a dodrželi jejich originální rozmístění,“ vysvětluje.

Objekt je po rekonstrukci rozšířený o zastřešenou terasu. Památkáři povolili i francouzská okna.

Značnou část původní stavby se povedlo zachovat a navíc ji rozšířit o pobytovou terasu nad horským potokem, která v sezoně zvětšuje prostor. Nedaleké přírodní vodopády Jedlová patří k největším místním atrakcím. Po vyčištění potoka, zajištění navigace a obnovení malých tůní vytvořil majitel unikátní přírodní koupaliště i pod domem.

Materiály přírodní a industriální

Doma DNES

„Co šlo, jsme zachovali. Nepovedlo se to u poničených podlah, v obytných místnostech je nahradily masivní dubové. Dřevo hraje roli uvnitř i venku, manželův kamarád tesař připravil trámy, podílel se na výrobě nábytku a je autorem ženské sochy před domem ze starého pokáceného jasanu,“ prozrazuje Simona.

Dva nově proražené otvory v konstrukci domu propojily jeho interiér s terasou a vyřešily nedostatek světla. Památkáři odsouhlasili na zadní fasádě francouzská okna i průběžný střešní vikýř. Otevřený prostor majitel nezastropil, ale zajímavě využil ke vsazení obytného patra. Lávka mezi kamennou a cihelnou částí spojuje dvě ložnice v podkroví. Kovové schodiště s dubovými nášlapy záměrně připomíná industriální minulost.

„V interiéru jsem se musel vzdát režných kamenných stěn (až na jednu). Mám vyzkoušené, že vzniku tepelných mostů nejlíp brání přizdívka s provětrávanou mezerou,“ upozorňuje Václav a Simona je přesvědčená, že omítka navíc působí útulnějším dojmem.

Obytná místnost je částečně otevřená do štítu. Podlaha z dubových prken, kovové prvky připomínají industriální minulost. Svítidlo z obchodu Cozy.

Manželé vše zařizovali společně, ladili detaily, osvětlení i nábytek na míru. Například kuchyňský kout vymezili boxem s lednicí, myčkou a troubou. Oslovili především firmy z Liberce a Jablonce nad Nisou. Děti podle nich už nechtěly rustikální styl, takže nakonec i oni dospěli k modernějšímu. Protože rádi recyklují, nechali sofa po babičce nově očalounit, starší jídelní stůl z domova repasovat.

Simona, která už před lety převzala vedení domácího penzionu v sousedním Karlově, závěrem říká: „Učila jsem angličtinu, pracovala v sociální sféře. Pak jsem si uvědomila, že mě tato práce naplňuje, máme úžasné hosty.“

Obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, kterou v prostoru vymezuje vestavěný box se spotřebiči.

A pokračuje: „Vzhledem k tomu, že bydlíme v Liberci v rodinném domě se zahradou a staráme se o zmíněný penzion, bylo jasné, že bychom nestíhali tento dům pravidelně navštěvovat. To by byla škoda. Z toho důvodu jsme se rozhodli jej částečně pronajímat v rámci platformy Amazing Places i přes náš web. Na druhou stranu manžel workholik, který nemůže být bez práce, tady na Jedlovém potoku udělal výjimku, jezdí sem a odpočívá.“

 
Autor: 

Zdroj: https://www.idnes.cz/bydleni/rekonstrukce/rekonstrukce-industrialni-stavby-jedlovy-potok.A240822_094530_rekonstrukce_rez

 

Realitní Poradna
Autor: Realitní Poradna

V realitách jsem od roku 2012. I mé předchozí pracovní aktivity byly spojené s úctou a profesionálním přístupem ke klientům.

Jako realitní makléř s využitím umělé inteligence je pro mě prioritou také bezpečnost a spolehlivost prodeje nemovitostí. S pomocí moderních technologií a pečlivého ověřování potenciálních kupujících, se zaručuji, že každý prodej probíhá bezpečně a s minimálním rizikem.

Díky umělé inteligenci a online nástrojům dokážu provádět důkladné kontroly kupujících, včetně ověřování jejich identity a finanční situace. Tím zajišťuji, že se naše transakce odehrávají s důvěryhodnými a seriózními zájemci. 

Práce realitního makléře mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na špičkové úrovni.

Svým klientům vytvářím internetové stránky jejich nemovitostí s vlastní adresou.

Nemovitosti lítám dronem. Drony nabízejí možnost ukázat vám svět z ptačí perspektivy a zachytit nádherné záběry z nevídaných úhlů.: Litame.eu

Využívám profesionálního fotografa, vytvářím video prohlídky nemovitostí, 3D půdorysy, pracuji na sociálních sítích... vše s jasným cílem. Prodat nemovitost za co nejvyšší cenu k plné spokojenosti.

Pro své klienty jsem přínosem. Nemovitosti dokáži prodávat aukčním způsobem.

Aukční server.:

Prodejzavíc.eu

Proč vznikly tyto stránky?

Abych zde prezentoval, že když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Je všeobecně známo, že rozdíl mezi makléři je řekněme nemalý.

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř.

Záleží mi na odvedení špičkové práce a na spokojenosti klienta. A dbám na svém dobrém jménu a pověsti. Za mě pak hovoří reference spokojených klientů.

Baví mě reality, je to o výzvách. :)

Pokud budete mít zájem využít mé služby při prodeji vaši nemovitosti.

Stačí vyplnit kontaktní formulář, nebo mi zavolejte, moje telefonní číslo je 603 433 890

Pokud Vás má práce zaujala, zvu Vás na kávu.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení